Pasen

Haas, kuikens, bloemen, eieren
Pasen is het feest van de opstanding van Christus. Het valt op de eerste zondag, die volgt op de eerste volle maan na de eenentwintigste maart. Het paasfeest kent bijna evenveel tradities als het kerstfeest. De meeste daarvan zijn al honderden jaren oud. Typische paasonderwerpen zijn de haas - een oud Egyptisch symbool voor de maan -, kuikens, bloemen en gekleurde eieren. Het ei is een van de oudste religieuze zinnebeelden. Het is het symbool van de geboorte, de oorsprong van de wereld, de vruchtbaarheid van het leven.
Net als bij andere feesten is het leuk om samen met de kinderen het paasfeest voor te bereiden. In de speelruimte kun je in een grote pot of emmer, gevuld met zand en water, takken zetten om de paasversieringen in op te hangen. Kijk buiten eens rond of er geschikte takken te vinden zijn. Je kunt ook aan ouders vragen of ze wat takken willen meenemen, of informeren bij de gemeentelijke plantsoenendienst: rond die tijd wordt er vaak gesnoeid. Heel geschikt zijn takken van de treurwilg, toverhazelaar, gele kornoelje, forsythia, sering of fruitbomen.
Heb je geen geschikte plaats om iets neer te zetten, bevestig dan wat takken aan het plafond of hang de paasversieringen op aan een versierde krans, een hoepel bijvoorbeeld.