Het Monster van Loch Ness

WAT IS HET?

Het monster van loch ness is het woord zegt het al een monster. Het “monster” is nog niet geïdentificeerd ze weten dus niet wat voor beest het is. Het beest leeft in een meer in Noord -Schotland.

DE GESCHIEDENIS

Er zijn duizenden waarnemingen van het "monster van Loch Ness" geweest, vanaf 565 na Chr., toen Sint Columba een groot schepsel in het loch gezien zou hebben. Maar pas in 1933 werd het monster voorpaginanieuws, en was de legende van "Nessie" geboren.
Het moderne verhaal begon toen een zeker echtpaar McKay naar hun huis in Drumnadorchit bij Loch Ness terugkeerden. Tot hun verbazing zagen ze "een enorm beest op en neer duiken en rondtollen" in het loch. Volgens hun beschrijving "leek het op een walvis". Een berichtje in de krant leidde tot sensatie in de hele wereld, en al gauw kwamen er meer berichten over waarnemingen. Na dit bericht melden zich dat jaar nog 30 mensen die het monster hebben gezien. Het ging steeds over een groot schepsel, zo'n vijf à zes meter lang, met een lange nek en een belachelijk klein hoofd, en met één bult, zoals een boot die ondersteboven ligt, of met twee of drie bulten.

BEWIJS

Verhalen zonder bewijs zijn maar roddels. Bewijs van het bestaan van het dier is er niet maar toch geloven veel mensen er nog in. Eerst dachten mensen wel dat ze bewijs hadden.

De eerste foto van het monster werd genomen door Hugh Gray, op 13 november 1933,
waarna in 1934 één van de beroemdste foto’s volgde; een foto met de lange nek van het monster die uit het water steekt. Hij werd genomen door de Londense gynaecoloog Kenneth Wilson en staat bekend als de "Doktersfoto".
De scherpste foto's zijn genomen door Anthony "Doc" Shiels, in 1977. Hij zegt dat hij op 21 mei het loch bestudeerde onder Urquhart Castle vandaan, toen een lange hals uit het water tevoorschijn kwam. Hij nam twee foto's en beschreef het dier:"De kleur van het beest was bruingroen, met een lichtere onderkant. De structuur van de huid was glad en glimmend. Het dier was maar 4 of 5 seconden te zien. Het bleef rechtop en heel stil staan, behalve dat het zijn hoofd draaide en zijn hals strekte, voordat het heel soepel weer onder de oppervlakte verdween."

Later blijk dat Kenneth Wilson de foto in elkaar heeft gezet maar dit is pas bekend gemaakt in 1994 dus 60 jaar hebben mensen hun geloof in een beest laten afhangen van een getrukeerde foto. Vlak voor zijn dood in maart 1994 heeft Christian Spurling opgebiecht aan Loch Ness onderzoekers dat hij met een aantal leden van een club voor trucfotografie, de foto in elkaar hebben gezet. Ze hadden de 30 cm grote kop op een kleine onderzeeboot gebonden en door het water geduwd. Omdat ze zeiden dat ze de foto vanaf berg hadden gemaakt geloofde iedereen de reden waarom hij zo klein was.

Getuigen

Wat de fotografische bewijzen betreft, wijst Ronald Binns in zijn boek Het mysterie van Loch Ness opgelost, erop dat veel getuigen in feite een aantal voorwerpen in Loch Ness fotograferen. Dat loopt van het kielzog van schepen tot boomstammen die uit het water steken, rotsen en vogels (zoals de Grote Noordelijke Duiker die veel in Schotse lochs voorkomt), en zelfs herten.
De waarneming van een krokodil-achtig wezen in 1932 wordt door Adrian Shine, die het Loch Ness Project leidt vanuit het Tentoonstellingscentrum in Drumnadorchit, als volgt verklaard. Mogelijk "bracht een Baltische steur, die wel vier meter lang kan zijn, een zeldzaam bezoekje vanuit zee, om kuit te schieten".
Andere theorieën over de herkomst van het monster reppen van een reusachtige, onbekend soort zeehond met lange hals, een grote, onbekend soort amfibie, of een gigantische waterworm. Dr. Karl Shuker, een van 's werelds grootste deskundigen op het gebied van cryptozoölogie, denkt dat het monster een prehistorisch waterreptiel zou kunnen zijn, een afstammeling van de, naar men dacht, uitgestorven plesiosaurus.

Toeristen trekpleister

een van de grootste toeristen trekpleisters is het Loch ness, ook al is er geen bewijs, iedereen wil als ze naar schotland gaan toch naar het Loch Ness. Misschien alleen om te kijken hoe het eruit ziet maar misschien ook omdat mensen hopen een glimp op te vangen van het monster. Schotten verdienen er ook heel veel geld aan je hebt namelijk veel merchandise zoals t-shirts. ook is er natuurlijk een restaurantje voor de hongerige bezoeker. misschien misbruik maar ik denk dat ik het ook wel zou doen als ik zo'n trekpleister had. (www.scholieren.com)