Paasknutsels

Maak een paasei


Paashazenspel

Het speelbord

Paashazenspel.jpg (1139790 bytes)

De pion

“Helpen jullie mij met het verstoppen van de eieren”, vraagt paashaas Wip. “Dan gaan we ze mooi versieren.”

Je hebt nodig

§         een dobbelsteen

§         een pion voor elke speler

Gooi met de dobbelsteen en volg de route, maar pas goed op en laat onderweg geen ei vallen. Sta je op een rood vakje met een nummer? Lees dan eerst even wat je mag doen. Wie als eerste aan het einde van de route is, heeft gewonnen. Veel plezier!

 

  1.      Dit ei moet nog geschilderd worden. Ga naar het vakje met de verf en het penseel.

2.      Stop! Je hebt een ei laten vallen. Sla een beurt over om de troep op te ruimen.

3.      Oeps! Deze eieren moeten ook nog verstopt worden. Je mag nog een keer gooien.

4.      Sssstttt…, hier nestelt een merel. Verstoor de rust niet en ga drie plaatsen terug.


Konijn bladwijzer

Wat heb je nodig?

§         karton

§         breekmes

§         potlood

§         schaar

§         plakkaatverf

§         penselen

§         koord of naaigaren

§         contactlijm

§         zwarte stift

Hoe ga je te werk?

Teken het patroon van het konijn over op het karton. Knip dit uit met je schaar. Snijd de tanden los met het breekmes (De jongsten vragen hulp aan mama,…). Omlijn de contouren met je zwarte stift en schilder het konijn met plakkaatverf. Knip kleine stukjes naaigaren en kleef ze op als snorharen.

Bron: Kinderen creatief


Eier warmer

  


Wat heb je nodig

vilt

schaar

alleslijm

alcoolstift

 

Teken de patronen over op het vilt.

Knip de vormen uit.

Lijm alle stukjes op de juiste plaats,

 

TIP: Mors niet te veel met lijm want dan heb je lelijke vlekken.

 Veel knutselplezier

BRON : Kinderen creatief


Eieren van papier

Eieren, die ook niet kunnen breken, knip je uit stevig wit of gekleurd papier. Je laat ze verven, bestempelen of beplakken met stukjes papier, kleine lapjes stof of paasstickers. Deze eieren kunnen tot slingers worden geregen of verwerkt in een mobile. Ze kunnen ook gebruikt worden om een papieren tafelkleed mee te versieren.

Reuze eieren kunnen op het verfbord geschilderd worden. Teken op het vel met een dikke viltstift een groot ei. Het is handig om hiervoor een mal te gebruiken, die je van te voren uit karton hebt geknipt. De kinderen verven het ei en als het droog is, kan het ei uitgeknipt en op de muur of het raam geplakt worden, je kunt het ook omdraaien: eerst verven en daarna de mal op de verftekening leggen, omtrekken en uitknippen. Twee grote, geverfde en uitgeknipte eieren kun je opvullen met proppen papier en tegen elkaar plakken of nieten. Hang ze aan een mooi lint op aan het plafond.

Ook van repen papier kunnen de kinderen mooie eieren maken. Eén lange strook wordt tot een ei-vorm geplakt. Binnen die strook kan het ei verder opgevuld worden met verschillende stroken, gekleurd papier.

Bron spelerlei isbn nr 90-352-1847-7


Ballon-eieren

Eieren waar geen kip aan te pas komt, maken de kinderen van papier-maché. Je kunt een paar grote ballonnen nemen waar een paar kinderen samen aan werken of kleine waterballonnetjes, één voor ieder kind. Blaas/pomp de ballon niet te hard op en bevestig hem met een paar stukjes plakband op een met zand verzwaard bekertje. De ballon wordt beplakt met stukjes toiletpapier, die eerst door de plaksel gehaald worden. Laat net zolang plakken tot de ballon niet meer te zien is. Nu moet hij eerst goed drogen (dat duurt wel een tijdje).

 Dan maak je de ballon los van het bekertje. Bij het verwijderen 'knapt' en verschrompelt de ballon: die heeft zijn dienst gedaan. De opening gebruik je als bovenkant van het ei en wordt in punten geknipt. Laat de eieren in vrolijke kleuren verven. Een lintje erdoor en je kunt hem ophangen. Misschien komt de paashaas nog wel langs om er iets in te stoppen...

Bron spelerlei isbn nr 90-352-1847-7


Ei-spelletjes maken

Voor op de puzzeltafel kun je in deze tijd ei-puzzels maken. Je tekent op stevig, gekleurd papier eieren, knipt ze uit en plastificeert ze. Daarna knip je de eieren op verschillende manieren stuk: ze zijn gebroken. De kinderen moeten de eieren weer heel puzzelen... Kleine eieren gebruik je als tafelpuzzel; maak je grote eieren, dan kun je ze als vloerpuzzel gebruiken of er in de kring een spelletje mee spelen. In dat geval is het ook handig om de eieren te knippen uit stukken vinyl of linoleum. Je hoeft ze dan niet te plastificeren.

Een lotto-spel, waarbij de kinderen dezelfde eieren bij elkaar moeten zoeken, is ook niet zo moeilijk te maken. Teken op kaartjes eieren, die twee aan twee dezelfde kleur of hetzelfde motief hebben. Ook hierbij geldt: als je de kaartje plastificeert, heb je er ieder jaar weer plezier van.


Eitje verstoppen

'Zakdoekje leggen, niemand zeggen...', kennen de meeste kinderen wel. In de paastijd wordt het 'Eitje verstoppen.' Je kunt het spelen met een echt of nep ei, dat in een mandje wordt neergelegd, nadat het is gevonden. Zet het mandje in het midden van de kring.

 Eitje verstoppen wie zal ik gaan foppen? Kukeleku, zo kraait de haan. Wat heb ik met het ei gedaan? Kijk maar heel goed om je heen

dan zie je het zo meteen.

Kijk voor je

kijk achter je.

Wie hem vindt die mag hem pakken.


Paasmaaltijd in de groep

De laatste keer voor de paasvakantie kun je met de kinderen, aan een vrolijk gedekte tafel, een paasmaaltijd houden. Informeer eens of de bakker bij jou in de buurt 'molenstenen' bakt. Een molensteen is een groot, rond brood, bestaande uit ongeveer achttien kleine witte, bruine of krentenbolletjes, die aan elkaar vastzitten. De bolletjes zijn makkelijk van elkaar los te maken en uit te delen.

Bron spelerlei isbn nr 90-352-1847-7


Kippen op het nest

Je maakt deze kippen van kleine eierdozen (zes eieren). Je knipt eerst het deksel van de doos af en daarna knip je van de opstaande rand ongeveer de helft weg. Laat de kinderen de dozen schilderen in vrolijke kleuren. Als de doos droog is, kunnen van de twee torentjes in het midden, de kippen gemaakt worden. Met een mesje maak je in de twee torentjes een gleufje. Daar schuif je de kammetjes met de snavel in, die je uit stevig rood papier hebt geknipt. Met een zwarte viltstift teken je de ogen. Doe een beetje groene houtwol of wat stro in de holletjes. De kinderen kunnen hier dan hun versierde ei of eieren inzetten.

Je kunt ook kiezen voor een grote kip, die de eieren bewaakt. Hiervoor heb je alleen de onderkant van een eierdoos nodig. Hoe groot de kip moet worden, hangt af van de grootte van de doos (zes of tien eieren).

De kip wordt uit stevig, wit karton geknipt en krijgt ogen. De kinderen versieren hem, door bijvoorbeeld met halve aardappels (die hebben al een ei-vorm) en verf te stempelen. Ook de eierdoos kan geverfd worden. Als de doos en de kip droog zijn, maak je met een mes in het middengedeelte van de doos een gleuf: daar schuif je de kip in. In deze eierdozen kun je ook heel goed halve eierdoppen zetten.

Bron spelerlei isbn nr 90-352-1847-7


Kuikens van pompoenen

In halve eierdoppen kunnen de kinderen, op vochtige watten of aarde, tuinkers zaaien. Later kan er een klein kuikentje in gezet worden, of een paasschuimpje/eitje in worden gelegd. Het halve ei kan ook als vaasje gevuld worden met voorjaarsbloemetjes en kleine takjes. Leg er dan een stukje vochtige oase in, waar de takjes in geprikt kunnen worden. Als je deze versieringen op wilt hangen, moet je van vier draden een 'netje' knopen.  

 Kuikens, die uit het ei kruipen, maken de kinderen van gele en witte wattenbolletjes waar twee zwarte oogjes (gebruik een perforator) en een rood snaveltje van papier op zijn geplakt.  

Grotere kinderen kunnen kuikens maken van gele pompoenen. Daarmee bedoelen we niet de vruchten, maar zelfgemaakte wollige bolletjes. Voor het maken van pompoenen heb je stevig karton nodig. Daar knip je twee cirkels uit. Hoe groter de cirkel is, des te groter de pompoen wordt. Knip ook het rondje in het midden eruit. Met een borduurnaald en geel breigaren worden de twee kartonnetjes net zolang omwikkeld, tot ze helemaal bedekt zijn. Zet dan de punt van de schaar tussen de kartonnetjes en knip de wol rondom door. Trek de kartonnetjes iets van elkaar en knoop een draad wol daartussen stevig samen. De kartonnetjes kunnen dan verwijderd worden. Eén pompoen kan al een kuiken worden, maar je kunt ook een grote en een kleine pompoen nemen. Geef de kuikens snavels, pootjes en oogjes, geknipt uit stukjes vilt.

Voor kleinere kinderen is deze manier om pompoenen te maken, niet zo eenvoudig. Voor hen is een andere werkwijze meer geschikt, al worden de pompoenen dan niet zo mooi 'vol'. Maak een mal van stevig karton en knip ongeveer een derde deel uit het midden weg. De kinderen winden geel garen rond het uitgeknipte stuk. Met een draad wordt het garen daarna in het midden vastgebonden. De lusjes aan het einde worden doorgeknipt en de pompoen is klaar.